Rava Uppittu
ರವೆ ಉಪ್ಪಿಟ್ಟು
Ingredients:
Green chillies (chopped) -- 3
Ginger (chopped) -- 1"
Salt -- As per your taste
Oil -- 2 table spoon
Ghee -- 1 tea spoon
Tomato (chopped) -- 1
Potato (chopped) -- 1
Peas -- 1/4 cup.
Grated coconut -- 1 cup.
Lime Juice -- 1 spoon.
Coriender Leaves -- 4-5 sticks.
Onion (chopped) -- 1.
For Seasoning:
Mustard 1 tea spoon, Chana dal 1 tea spoon, Urad dal 1 tea spoon, Red chillis - 2, Curry leaves.
Method:
1. Take 1 tsp of ghee in a kadai and fry rava nicely.
2. Heat oil in kadai, add seasoning ingredients one by one and then add chopped onions, ginger,
green chillies, fry for a minute and then add tomato, potato and peas. Cook till the vegetables are
done. Add salt as per your taste.
3. Now add 3 cups of warm water and boil it.
4. Add fried rava slowly, keep stirring while adding rava. Saute for few minutes and then close the
lid and cook for few more minute on a low flame.
5. Once the rava is cooked properly add grated coconut, coriander leaves and lemon juice.
Serve while it is hot !!!
Tips:
1. If avarekaalu is available you can add half a cup of avarekaalu instead of potato and peas.
2. Roast rava with very little ghee and store it in a dry container once it cools down. Use is as and
when required. By doing this you can avoid worms in it and also you can store it for months.
Method:
1. Take 1 tsp of ghee in a kadai and fry rava nicely.
2. Heat oil in kadai, add seasoning ingredients one by one and then add chopped onions, ginger,
green chillies, fry for a minute and then add tomato, potato and peas. Cook till the vegetables are
done. Add salt as per your taste.
3. Now add 3 cups of warm water and boil it.
4. Add fried rava slowly, keep stirring while adding rava. Saute for few minutes and then close the
lid and cook for few more minute on a low flame.
5. Once the rava is cooked properly add grated coconut, coriander leaves and lemon juice.
Serve while it is hot !!!
Tips:
1. If avarekaalu is available you can add half a cup of avarekaalu instead of potato and peas.
2. Roast rava with very little ghee and store it in a dry container once it cools down. Use is as and
when required. By doing this you can avoid worms in it and also you can store it for months.
ಬೇಕಾಗುವ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳು :
ಬನ್ಸಿ ರವೆ -- 1-1/2 ಬಟ್ಟಲು
ಹಸಿ ಮೆಣಸಿನಕಾಯಿ (ಹೆಚ್ಚಿದ್ದು) -- 3
ಶುಂಟಿ (ಹೆಚ್ಚಿದ್ದು) -- 1
ಉಪ್ಪು -- ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು
ಎಣ್ಣೆ -- 2 ಟೇಬಲ್ ಸ್ಪೂನ್
ತುಪ್ಪ -- 1 ಟೀ ಸ್ಪೂನ್
ತುಪ್ಪ -- 1 ಟೀ ಸ್ಪೂನ್
ಟೊಮ್ಯಾಟೋ (ಹೆಚ್ಚಿದ್ದು) -- 1
ಆಲೂಗಡ್ಡೆ ಹೆಚ್ಚಿದ್ದು -- 1
ಬಟಾಣಿ -- 1/4 ಬಟ್ಟಲು,
ತೆಂಗಿನ ತುರಿ -- 1 ಬಟ್ಟಲು,
ನಿಂಬೆರಸ -- 1 ಸ್ಪೋನ್,
ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಸೊಪ್ಪು -- 4-5 ಕಡ್ಡಿ.
ಈರುಳ್ಳಿ (ಹೆಚ್ಚಿದ್ದು) -- 1.
ಒಗ್ಗರಣೆಗೆ:
ಸಾಸಿವೆ 1 ಟೀ ಸ್ಪೂನ್, ಕಡಲೇ ಬೇಳೆ 1 ಟೀ ಸ್ಪೂನ್, ಉದ್ದಿನ ಬೇಳೆ 1 ಟೀ ಸ್ಪೂನ್, ಒಣಮೆಣಸಿನಕಾಯಿ - 2, ಕರಿಬೇವು ಸ್ವಲ್ಪ.
ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ :
1. ಬಾಣಲೆಯಲ್ಲಿ ತುಪ್ಪ ಬಿಸಿಮಾಡಿ ರವೆ ಹಾಕಿ ಹುರಿಯುವುದು.
2. ಬಾಣಲೆಯಲ್ಲಿ ಎಣ್ಣೆ ಬಿಸಿಮಾಡಿ ಒಗ್ಗರಣೆ ಸಾಮಗ್ರಿಗಳನ್ನು ಹಾಕಿ ನಂತರ ಹೆಚ್ಚಿದ ಈರುಳ್ಳಿ, ಶುಂಟಿ,
ಹೆಚ್ಚಿದ ಹಸಿಮೆಣಸಿನಕಾಯಿ, ಟೊಮ್ಯಾಟೋ, ಆಲೂಗಡ್ಡೆ ಮತ್ತು ಬಟಾಣಿ ಸೇರಿಸಿ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಬೇಯಿಸಿ. ರುಚಿಗೆ
ತಕ್ಕಷ್ಟು ಉಪ್ಪು ಹಾಕಿ.
3. 3 ಬಟ್ಟಲು ಬಿಸಿ ನೀರು ಸೇರಿಸಿ ಚನ್ನಾಗಿ ಕುದಿಸಿರಿ.
4. ಕುಡಿಯುವ ನೀರಿಗೆ ಹುರಿದ ರವೆಯನ್ನು ನಿಧಾನವಾಗಿ ಹಾಕುತ್ತಾ ಕೈಯ್ಯಾಡಿಸುತ್ತಾ ಇರಬೇಕು. ನಂತರ ಕಡಿಮೆ
ಉರಿಯಲ್ಲಿ ತಟ್ಟೆ ಮುಚ್ಚಿ ಬೇಯಿಸಬೇಕು.
5. ರವೆ ಬೆಂದ ನಂತರ ಸ್ವಲ್ಪ ತೆಂಗಿನತುರಿ, ನಿಂಬೆರಸ ಮತ್ತು ಕೊತ್ತಂಬರಿ ಸೊಪ್ಪು ಸೇರಿಸಿ.
ಬಿಸಿಯಿರುವಾಗಲೇ ಸ್ವಲ್ಪ ಕಾದ ತುಪ್ಪದೊಂದಿಗೆ ಬಡಿಸಿ.
ಕಿವಿ ಮಾತು:
ಅವರೇಕಾಳು ಸಿಗುವ ಸಮಯದಲ್ಲಿ ಅರ್ಧಬಟ್ಟಲು ಸೇರಿಸಬಹುದು. ಆಗ ಬಟಾಣಿ ಅಥವಾ ಆಲೂಗಡ್ಡೆ ಸೇರಿಸಬಾರದು.
ರವೆಯನ್ನು ಜಿಡ್ಡು ಇಲ್ಲದೆ ಚೆನ್ನಾಗಿ ಹುರಿದು ತಣ್ಣಗಾದ ನಂತರ ಒಂದು ಡಬ್ಬದಲ್ಲಿ ಹಾಕಿ ಬೇಕಾದಾಗ ಉಪಯೋಗಿಸಬಹುದು. ಹೀಗೆ ಮಾಡುವುದರಿಂದ ಹುಳ ಬೇಗ ಬರುವುದಿಲ್ಲ ಹಾಗೂ ತಿಂಗಳುಗಟ್ಟಲೆ ಇಡಬಹುದು.
No comments:
Post a Comment